Támogatások és hitelügyintézés

Az Ön független pénzügyi tanácsadója

Orosz Krisztián

„3 év alatt közel 400 új ügyfél bízta rám megtakarításainak kezelését.”

Kiemelt, független hitelszakértőként mindennapi munkám során bankfüggetlenül segítek megtalálni a legkedvezőbb személyi-, lakáscélú-, támogatott hiteleket, valamint állami támogatásokat. Az elmúlt években számtalan partnerem élete változott meg gyökeresen azáltal, hogy segítettem lakáscéljaik és pénzügyi céljaik megvalósításban.
A szakzsargon helyett közérthetően, hétköznapi megfogalmazásban magyarázom a hitelezés legfontosabb lépéseit, és mindig személyre szabottan, a legjobb ajánlatot keresem meg a tervek megvalósításához. A banki ügyintézés teljes folyamatában díjmentesen segítek, tudatosan figyelve a hosszútávú célokra, és a hitel szempontjából fontos részletekre. A hitel folyósításáig személyesen viszem végig a folyamatot, így az bárhol elakad, segítek a megoldásban.
Mivel az idő mindenki számára értékes, így rugalmasan alkalmazkodom. Az ügyletek gyorsítása érdekében online is elérhető vagyok.

Önnek miben segíthetek? Forduljon hozzám bizalommal!

Tovább a kapcsolatfelvételhez!

Éljen a lehetőséggel!

Igényelhető támogatások

Otthonteremtési Program – Otthonfelújítási támogatás

Az Otthonteremtési Program egyik elemeként azok a családok, akik felújítják az ingatlanukat, 2021. január elsejétől a költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot visszaigényelhetnek.

Az Otthonfelújítási támogatás azoknak a gyermeket váró vagy nevelő családoknak szól, akik már saját otthonnal rendelkeznek és abban is szeretnének tovább élni, és ezt a meglévő otthonukat szeretnék korszerűsíteni, szépíteni.

Kik igényelhetik az otthonfelújítási támogatást?

Akik legalább egy gyermeket nevelnek vagy várnak. Gyermeknek számít már a magzat is, a várandósság betöltött 12. hetétől. A támogatás a gyermek 25 éves koráig kérhető, ha együtt él a családdal.

Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akár fogyatékkal él, és/vagy GYOD-ra jogosítja a szüleit, akkor nem számít az életkor.

A támogatást igényelhetik házaspárok, élettársak, és azok is, akik egyedül nevelik a gyermeküket, gyermekeiket.

Mekkora összeget lehet igényelni?

Az Otthonfelújítási támogatás keretében a költségek felét, maximum 3 millió forintot lehet igényelni, de ennél kisebb összeg is kérhető. Anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítandó az összeg, fele-fele arányban.

Melyek az Otthonfelújítási támogatás igénybevételének további feltételei?

A 2021. január 1-je után elindult felújításoknál lehet élni a támogatás lehetőségével.

A támogatás abban az esetben igényelhető, ha az igénylő(k), illetve kiskorú gyermeke(ik) a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek.

További feltétel, hogy az igénylő – együttes igénylés esetén mindkét fél –, valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett kiskorú gyermeke(ik) a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezzen(ek).

Előírás a köztartozás-mentesség és a legalább 1 éves, folyamatos társadalombiztosítási vagy más, a kormányrendeletben előírt jogviszony. Ez utóbbi lehet pl. felsőoktatási jogviszony, az előbbi pedig alapvetően munkaviszony, amit maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben.

Akik elveszítették a munkájukat – például a koronavírus-járvány idején –, azoknál az álláskeresési járadék időszakát is figyelembe veszik. Beszámít a nyugdíj mellett végzett minden munkavégzés is.

Hogyan kell igényelni az Otthonfelújítási támogatást?

Szerződni kell az otthonfelújítási munkálatokra a vállalkozóval, majd gyűjteni kell a felújítás során a számlákat. A támogatást az összegyűjtött és kifizetett számlák és a vállalkozási szerződés(ek) benyújtásával a Magyar Államkincstárnál lehet igényelni. A folyamat teljes egészében elektronikusan is intézhető.

Hogyan működik az elbírálás és a kifizetés?

Az összegyűjtött számlákat a munkálatok befejezését követően, az utolsó számla kifizetési dátumától számított 60 napon belül kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. A Magyar Államkincstárnak 30 napja van arra, hogy elbírálja a támogatást, majd 5 napon belül kiutalja a támogatási összeget.

Milyen munkálatokra lehet fordítani az Otthonfelújítási támogatást?

A megjelent kormányrendelet tételesen tartalmazza a támogatható építési tevékenységeket, de általánosan elmondható, hogy szinte minden kültéri és beltéri munkálatra igényelhető, ami egy otthon felújításánál felmerülhet. Ez lehet például:

 • konyha vagy fürdőszoba felújítása
 • közműbekötés
 • fűtési rendszer korszerűsítése, cseréje
 • új kazán/bojler beszerzése
 • külső-belső szigetelés
 • galéria, vagy belső lépcső kialakítás
 • tetőcsere, tetőfelújítás
 • napelemes rendszer kiépítése
 • garázs vagy nyári konyha felújítása
 • festés-mázolás
 • asztalos munkák

 

Milyen ellenőrzésre lehet számítani?

A támogatás kifizetését követő 6 hónapban a kormányhivatal ellenőrizheti, hogy ténylegesen megvalósult-e a felújítás, amelyre a támogatást igénybe vették, ennek kapcsán jegyzőkönyvet is készítenek, amely alapján jogosulatlan igénybevétel esetén a Kincstár visszafizetteti a támogatást.

Lehet többször igényelni az Otthonfelújítási támogatást?

Minden család csak egyszer veheti igénybe az Otthonfelújítási támogatást. Ha eladja a lakást, nem kell visszafizetnie a támogatást, de többször azt már nem veheti igénybe.

Otthonteremtési Program – 5%-os ÁFA

Az Otthonteremtési program egyik eleme, hogy aki 2020. december 31. utáni teljesítéssel vásárol vagy építtet generálkivitelezővel új építésű otthont, az már csak 5%-os ÁFÁ-t fizet az ingatlan után a korábbi 27%-os ÁFA helyett.

Melyek a kedvezményes ÁFA igénybevételének feltételei?

Annak, hogy a nettó összegen felül csak 5%-nyi ÁFÁ-t kelljen fizetni, feltétele egyrészt, hogy 2021. január 1-je után történjen a teljesítés időpontja, másrészt, hogy lakás esetében maximum 150 négyzetméteres, ház esetében pedig maximum 300 négyzetméteres lehet az ingatlan.

Feltétel továbbá, hogy annak a beépített ingatlannak (ingatlanrésznek) és az ehhez tartozó földrészletnek az értékesítése, amelynek

 • a) első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg; vagy
 • b) első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély véglegessé válása, vagy használatbavétel-tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásulvétele és az értékesítés között még nem telt el 2 év, vagy beépítése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentés alapján valósult meg, és a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év.

Otthonteremtési Program – ÁFA-mentes CSOK-os otthonok

Az Otthonteremtési program egyik eleme, hogy az eddigi 27 százalék helyett csak 5 százalékos ÁFÁ-t kell fizetni az újépítésű otthonok megvásárlása és a generálkivitelezővel építtetett otthonok után. Azok a családok, akik ehhez a CSOK-ot is igénybe veszik, még ezt az 5 százalékot is visszaigényelhetik.

Mit tartalmaz a szabályozás?

2021. január 1-től az újépítésű lakást vásárló, vagy generálkivitelezővel építtető és ehhez CSOK-ot igénybe vevő családok számára nemcsak csökken az ÁFA kulcsa 27%-ról 5%-ra, hanem nekik még a fennmaradó 5% ÁFA összegét sem kell megfizetniük, mert azt az állam átvállalja tőlük. Így lényegében ÁFA-mentes lesz számukra az új otthonuk megszerzése.

Hol lehet igényelni?

Ezt az ÁFA-támogatást a bankoknál lehet igényelni, a CSOK-kal együttesen és egyidejűleg.

Otthonteremtési Program – Illetékmentesség

Az Otthonteremtési program egyik elemeként amennyiben egy gyermekvállalás előtt álló pár vagy gyermeket nevelő család 2021. január 1-től CSOK igénybevételével új vagy használt otthont vásárol, teljes egészében mentesülni fog a 4%-os visszterhes vagyonszerzési illeték megfizetése alól, az ingatlan vételárától függetlenül.

Kik élhetnek az illetékmentességgel?

Aki CSOK-ot vesz igénybe az új vagy használt lakása megvásárlásához, a jövőben nem kell, hogy illetéket fizessen. Vagyis, ha CSOK-ot vesznek fel akár leendő gyermekeikre, akár már megszületett gyermekeikre való hivatkozással, akkor mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól.

CSOK már azoknak is jár, akik tudják, hogy a jövőben családot szeretnének alapítani, akár egy, akár kettő, akár több gyermek vállalása mellett, és jár azoknak is, akik már gyermeket nevelnek. A CSOK-ot igényelheti egyedülálló szülő is, aki gyermeket nevel/vár, de olyan családok is, akik egy vagy több gyermeket nevelnek. Emellett örökbefogadott gyermek után is igénybe lehet venni a támogatást.

Ki számít gyermeknek?

Meglévő gyermeknek számít az, aki még nem töltötte be a 25. életévét, ezenkívül a terhesség 12. hetét követően a magzat után is igénybe vehető a támogatás.

Mit kell tartalmaznia az adásvételi szerződésnek?

A CSOK-kal vásárolt ingatlanok esetén rögzíteni kell a CSOK-igénylés tényét az adásvételi szerződésben. Ezt követően már nem szabják ki az illetéket.

Otthonteremtési Program – Közjegyzői díjak csökkentése

Az Otthonteremtési program egyik elemeként a gyermeket nevelő, vagy gyermeket váró családok által felvett kamattámogatott lakáscélú hitelek igénylése kapcsán lefolytatott közjegyzői eljárás díja 55-65% közötti mértékben csökkent 2021. január 1-jétől.

Mire vonatkozik?

2021. január 1-től a gyermeket nevelő, vagy gyermeket váró családok által felvett kamattámogatott lakáscélú hitelek – ideértve a jövőbeli gyermekvállalás fejében megelőlegezett formában felvett CSOK lakáshitelt, valamint az otthonfelújítási kölcsönt is – igénylése kapcsán lefolytatott közjegyzői eljárás díja jelentősen, 55-65% közötti mértékben csökken. Ez azt jelenti, hogy a közokiratba foglalás és a kiadmányozás együttes költsége még a maximális esetben sem éri el a 20 ezer forintot.

CSOK-támogatás

A Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) a gyermeket nevelő vagy vállaló családok részére biztosított vissza nem térítendő állami támogatás, új otthon vásárlására, építésére vagy használt otthon vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére (utóbbi csak kistelepülésen).

Ki veheti igénybe a Családi otthonteremtési kedvezményt?

Meglévő gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülálló szülők igényelhetik, életkoruktól függetlenül, előre vállalt gyermek után pedig olyan házaspárok igényelhetik, akik közül legalább az egyik fél 40 év alatti.

Melyek a jogosultság feltételei?

A folyamatos biztosítási jogviszony időtartamába be kell számítani azt az időtartamot, amíg az igénylő a kereső tevékenysége alapján valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja.

A 2020. május 29-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a CSOK igénylésénél az Egyesült Királyságból hazaköltözők számára méltányossági eljárás lehetőségét is biztosítják a külföldi TB-jogviszony igazolása során.

Ki minősül gyermeknek?

Az igénylővel közös háztartásban élő:

 • magzat vagy ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően,
 • vér szerinti vagy örökbefogadott eltartott gyermeke, aki a 25. életévét még nem töltötte be,
 • a 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességűnek minősülő gyermeke, ha ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

 

Mekkora a CSOK mértéke?

Új lakás vagy családi ház vásárlása, építése esetén, tetőtér-beépítéséhez, emeletráépítés esetén a CSOK mértéke:

Használt lakás vagy családi ház vásárlása, bővítése esetén a CSOK mértéke:

Hol igényelhető a CSOK?

A CSOK iránti kérelmet a Magyar Államkincstárral szerződést kötő hitelintézethez (kereskedelmi bankok, jelzáloghitel intézetek, takarékszövetkezetek) lehet benyújtani.

A CSOK mellé CSOK-kölcsön is felvehető, amely legfeljebb 3 % kamatozású, és új otthon vásárlására, építésére vagy használt lakás, ház vásárlására, bővítésére (kistelepülésen korszerűsítésére is) fordítható.

CSOK-kölcsön

A CSOK-kölcsön a legalább két gyermekre tekintettel igényelt Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) mellé felvehető, legfeljebb 3 % kamatozású, új lakás vagy ház vásárlására, építésére vagy használt lakás/ház vásárlására (valamint kistelepülésen bővítésére, korszerűsítésére is) fordítható kölcsön.

Ki igényelheti a CSOK-kölcsönt?

Meglévő gyermekeik után olyan házastársak, élettársak és egyedülálló szülők, életkortól függetlenül, akik új lakás vásárlásához, építéséhez vagy használt lakás vásárlásához (vagy kistelepülésen bővítéséhez, korszerűsítéséhez) CSOK-ot vettek igénybe.

Előre vállalt gyermek után olyan házaspárok, akik közül legalább az egyik fél 40 év alatti.

Mekkora a kölcsön összege?

Két gyermek maximum 10 millió forintos, három vagy több gyermek esetén 15 millió forintos kölcsönt igényelhetnek a családok. A falusi CSOK kapcsán korszerűsítésre, bővítésre ezen összegek fele vehető igénybe.

Igényelhető CSOK-támogatás nélkül CSOK-kölcsön?

Nem, erre nincs lehetőség. A hitelt csak abban az esetben lehet felvenni, ha a vissza nem térítendő támogatást (CSOK) is igénybe veszi a család.

Melyek a jogosultság feltételei?

A folyamatos biztosítási jogviszony időtartamába be kell számítani azt az időtartamot is, amíg az igénylő a kereső tevékenysége alapján valamely másik EU/EGT tagállam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja.

Ki minősül gyermeknek?

Az igénylővel közös háztartásban élő:

 • magzat vagy ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően,
 • vér szerinti vagy örökbefogadott eltartott gyermeke, aki a 25. életévét még nem töltötte be,
 • életévét már betöltött, megváltozott munkaképességűnek minősülő gyermeke, ha ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Hol igényelhető a CSOK-kölcsön?

A kamattámogatott hitelt azoknál a bankoknál lehet igényelni, ahol CSOK-ot is. A teljes visszafizetendő összegnél lehetnek kisebb eltérések az eltérő értékbecslési díj és a folyósítás díja miatt.

Babaváró támogatás

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 41 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (a hallgatói jogviszony, a külföldi TB jogviszony és a hallgatói GYED is annak számít), maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet a bankfiókokban.

Mikor igényelhető?

 1. július 1-je és 2022. december 31-e között igényelhető.

Mekkora a törlesztőrészlet?

A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer Ft, futamideje 5-20 év.

Amennyiben a kölcsönkérelem benyújtását követően a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztő részleteket fizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre.

Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik.

Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

Amennyiben egy házaspár várandósan veszi fel a Babaváró támogatást, majd három éven belül megszületik a második gyermekük, majd újabb három éven belül a harmadik, anélkül vehették igénybe a kölcsönt, hogy abból egyetlen forintot is vissza kellett volna fizetniük.

Ikergyermekeknél a Babaváró támogatás törlesztési szüneteltetése 3+2 évig jár, vagyis az egyik gyermek után igénybe vett 3 év után a másik ikergyermekre is kérhető +2 év szüneteltetés.

Melyek a Babaváró támogatás igénylésének feltételei?

A Babaváró támogatás igénylésekor nem feltétel az első házasság a mozaikcsaládoknál.

A korábbi 180 napról 90 napra csökkent a külföldről hazatérőktől minimálisan elvárt hazai TB-jogviszony igazolás időtartama, amelyet 180 napon belül kell igazolni.

Ki a gyermek?

Az igénylők, illetve a támogatott személyek vér szerinti, velük közös háztartásban élő gyermeke, ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetétől, valamint az igénylők által közösen örökbefogadott gyermek. A gyermekszámba csak a hitelkérelem benyújtását követően született vagy örökbefogadott gyermekek számítanak be. Az igénylővel közös háztartásban élő gyermeknek azt kell tekinteni, akinek bejelentett magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye az igénylőével megegyezik.

Hol kell benyújtani a kérelmet a Babaváró támogatáshoz?

A kölcsönkérelmet a hitelintézetnél kell benyújtani.

Jövedelmi kérdések

Teljesen természetes, hogy az alacsonyabb jövedelműek is hitelhez juthatnak. Ebben az esetben a visszafizetési lehetőségekhez igazodik a felvehető hitel összege is. A jövedelemnek ténylegesen tehát ott van szerepe, hogy a kölcsön törlesztésekor az adósnak a megélhetésére is maradjon elegendő pénze. A 10 millió forintos összeghatár egy felső plafon, senkinek nem kell ennyit felvennie, hanem az élethelyzetéhez igazodóan kisebb összeg is felvehető.

Mi történik, ha a vállalást nem teljesíti a házaspár?

Akkor a kamattámogatást egyrészt vissza kell fizetni, illetve innentől kezdve piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése. Például, ha 5 éven belül nem születik gyermek vagy 5 évnél hamarabb elválnak (és nem született gyermek), akkor vissza kell fizetni az addig érvényesített kamattámogatást is, egy összegben, 120 napon (kb. 4 hónapon) belül, illetve innentől kezdve piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése.

A 2020. május 29-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében özvegyülés esetén akkor sem szűnik meg a Babaváró kamattámogatása, ha a házaspárnak 5 éven belül nem született gyermeke.

Kezességvállalás

A folyósított kölcsönökre az állam kezességet vállal, továbbá a kamattámogatást és a gyermekvállalás utáni jóváírást megtéríti a bankoknak. Ugyanakkor a támogatott személyek a kölcsön fennálló összege után a központi költségvetés javára – a hitelintézet útján a havonta fizetendő törlesztőrészlettel együtt – kezességvállalási díjat fizetnek. A kezességvállalási díj mértéke évente a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének 0,5%-a. A hitelintézet a kölcsön folyósítását követő 15 napon belül, majd az ezt követő évtől a kölcsönszerződés megszűnésének évéig minden év január 31-éig megállapítja és írásban közli a támogatott személyekkel a kezességvállalási díjjal növelt havi törlesztőrészlet összegét.

Tehát a kezességet az állam vállalja, de mivel a magánszemély helyett áll helyt a tartozásért, ezért ennek fejében kell az igénylőnek a részletezett kezességvállalási díjat az állam részére megfizetni.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram